Wielu opiekunów wykorzystuje pełnoporcjowe karmy mokre w zdrowym żywieniu swoich mruczków. Przyjrzyjmy się zatem, w jaki sposób powstają produkty tak uwielbiane przez koty.
- Do produkcji karm mokrych stosuje się mięso i surowce pochodzenia zwierzęcego, które pochodzą z tych samych źródeł, co produkty przeznaczone dla ludzi.
- Proces produkcji karm mokrych jest precyzyjnie regulowany i kontrolowany na każdym etapie.
- Dzięki procesowi sterylizacji karmy mokre nie wymagają dodatku konserwantów.
- Karmy mokre mogą występować w postaci kawałków w sosie lub galaretce oraz pasztetu.
- Karmy mokre są pakowane w saszetki, puszki lub tacki.
Ogólny schemat produkcji karm mokrych i suchych jest podobny. Podczas przetwarzania stosuje się procesy obróbki termicznej i mechanicznej, jednak rodzaj wykorzystywanych surowców, kolejność poszczególnych procesów oraz rodzaje opakowań powodują, że produkty, które otrzymujemy, są odmienne pod względem wielu cech.
Z czego robi się mokrą karmę?
Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego są głównymi składnikami karm mokrych. Do tej kategorii należą między innymi: tusze wołowe, korpusy drobiowe, serca, skóra, płuca, śledziony, nerki, wątroby, jelita, krew. Nikogo nie powinno dziwić, że do produkcji karm dla kotów wykorzystywane są produkty, które dla ludzi są nieatrakcyjne. Koty są zwierzętami bezwzględnie mięsożernymi o specyficznych wymaganiach żywieniowych, a tego rodzaju składniki zawierają substancje odżywcze niezbędne dla naszych mruczków. Jak podkreśla lekarz weterynarii dr Michał Ceregrzyn: „pokarm dla kota złożony wyłącznie z mięsa, czyli mięśni poprzecznie prążkowanych, nie jest kompletny i może stać się przyczyną poważnych niedoborów żywieniowych. Surowce do produkcji pełnoporcjowych karm są dobierane w taki sposób, by spełnić wszystkie potrzeby mięsożernych kotów”.Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego wykorzystywane do produkcji karm stosuje się w postaci świeżej lub mrożonej, co nie wpływa na walory smakowe i odżywcze uzyskanej karmy. Ilość i rodzaj surowców zależą od opracowanej receptury, której głównym celem jest uzyskanie karmy kompletnej i zbilansowanej, czyli dostarczającej wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach i proporcjach. Istotne jest to, że wszystkie surowce pochodzenia zwierzęcego, które są wykorzystywane do produkcji karm dla kotów pochodzą z tych samych źródeł, co produkty dopuszczone do produkcji spożywczej dla ludzi.
W karmach mokrych mogą być również wykorzystywane surowce pochodzenia roślinnego. Jest ich jednak zdecydowanie mniej niż w karmach suchych. Produkty roślinne dostarczają ważne składniki odżywcze (np. włókno pokarmowe i nienasycone kwasy tłuszczowe) i zawierają skrobię stanowiącą źródło łatwo przyswajalnej energii. Zapewniają również uzyskanie właściwej tekstury kawałków karmy oraz zagęszczenie sosów lub galaret.
Ze względu na to, że w dostępnych surowcach występują deficyty niektórych niezbędnych składników odżywczych, do pełnego zbilansowania karmy niezbędne jest stosowanie dodatków witaminowych i mineralnych. Ich ilości uwzględniają straty zachodzące w procesie obróbki termicznej oraz podczas przechowywania. W ten sposób zawartość wszystkich niezbędnych składników odżywczych w gotowej karmie jest optymalna – zgodnie z normami żywieniowymi.
Do produkcji karm mokrych stosuje się także substancje, które wpływają na strukturę i tekstrę karmy oraz na jej smakowitość. Ta ostatnia cecha wraz z wartością odżywczą, trwałością i bezpieczeństwem określa jakość karmy gotowej. Wszystkie dodatki wykorzystywane do wytwarzania karm muszą być prawnie dopuszczone do użycia w produktach dla zwierząt i stosowane w bezpiecznych ilościach.
Etapy produkcji
Karmy mokre występują w wielu wariantach i każdy z nich wymaga zastosowania specyficznych zabiegów technologicznych. Pierwszym etapem produkcji karm mokrych jest przygotowanie mieszaniny głównych surowców, które zostają zmielone w celu uzyskania homogennej struktury. W niektórych przypadkach wymagane jest zastosowanie dokładniejszego zmielenia (emulgacji). Powstają wówczas mieszaniny złożone z cząstek o bardzo małych rozmiarach. Z kolei w innych karmach stosuje się mieszaniny niehomogenne dające odmienne efekty wizualne i smakowe gotowego produktu. W zależności od ostatecznej formy wyróżnia się karmy mokre w kawałkach lub w postaci pasztetu.W procesie wytwarzania karm mokrych w kawałkach następnym krokiem jest rozprowadzenie emulsji na taśmie i gotowanie w tunelu parowym. Parametry obróbki termicznej (temperatura i czas) są precyzyjnie dobierane w zależności od różnych czynników, np. zawartości tłuszczu, białka czy skrobi, co istotnie wpływa na smak i teksturę produktu. Proces gotowania zapewnia uzyskanie odpowiedniej konsystencji kawałków oraz zabija formy wegetatywne bakterii, wpływając na bezpieczeństwo mikrobiologiczne karmy. W kolejnym etapie ugotowana emulsja, w zależności od produkowanej karmy – jest cięta na kawałki o różnej wielkości. Pokrojony półprodukt jest pakowany w opakowania jednostkowe (puszki, tacki lub saszetki), zalewany sosem lub galaretką, a potem szczelnie zamykany. W przypadku karm w formie pasztetu płynna mieszanina jest nalewana do opakowań bezpośrednio po zmieleniu lub po wstępnym ugotowaniu. Kolejnym krokiem – niezależnie od rodzaju karmy mokrej – jest drugi etap obróbki termicznej, czyli sterylizacja. Jej celem jest zapewnienie pełnego bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Dzięki efektywności sterylizacji w produkcji karm mokrych nie jest wymagane stosowanie żadnych konserwantów.