Pełnoporcjowe karmy suche są popularnym sposobem żywienia kotów. Charakteryzują się wieloma zaletami. Są zdrowe i bezpieczne dla mruczków, wygodne do przechowywania i podawania oraz pozytywnie wpływają na utrzymanie prawidłowej higieny jamy ustnej.
- Produkcja pełnoporcjowych karm suchych jest wieloetapowym procesem, który podlega precyzyjnej regulacji i kontroli.
- Głównymi surowcami wykorzystywanymi do produkcji karm suchych są mączki mięsne, mączki mięsno-kostne oraz zboża.
- Karmy suche podlegają obróbce cieplnej w tzw. ekstruderze, dzięki czemu osiąga się bezpieczeństwo mikrobiologiczne i specyficzną teksturę produktu.
- Pełnoporcjowe karmy suche są zdrowym i bezpiecznym sposobem żywienia kotów.
Jednak najważniejszymi cechami karmy pełnoporcjowej są kompletność i zbilansowani, dzięki czemu gwarantuje ona dostarczenie zwierzęciu wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energetycznych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Warto przyjrzeć się bliżej procesowi wytwarzania karm suchych, aby dowiedzieć się, w jaki sposób i z jakich surowców powstają te produkty. Wytwarzanie karm suchych jest wieloetapowe i składa się z mieszania, mielenia, wstępnego gotowania i właściwego gotowania (ekstruzji), a następnie suszenia, powlekania i pakowania.
Z czego powstają karmy suche?
Szczegółowa lista składników, z których powstaje karma sucha (receptura), jest tak precyzyjnie opracowywana, aby gotowa karma zapewniała dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych naszym kotom. Do produkcji Głównymi składnikami są zboża i mączki mięsne. Zdecydowanie rzadziej do produkcji karm suchych wykorzystuje się świeże mięso. Poszczególne surowce będące składnikami karmy odgrywają przy proukcji istotną rolę, dostarczając innego zestawu składników pokarmowych, z których każdy pełni specyficzne funkcje w organizmie. Jak podkreśla lekarz weterynarii dr Michał Ceregrzyn: „Podstawowym warunkiem uzyskania kompletności i zbilansowania karmy jest właściwy dobór surowców, czyli odpowiednio opracowana receptura”. Surowce główne są uzupełniane dodatkami witaminowymi, mineralnymi, aminokwasami, wyciągami białkowymi, tłuszczami roślinnymi i zwierzęcymi, tak aby uzyskać optymalną zawartość niezbędnych substancji odżywczych w gotowej karmie.Etapy produkcji karm suchych
Pierwszym etapem produkcji karm ekstrudowanych jest mieszanie suchych składników i mielenie produktów, które tego wymagają, dzięki czemu zwiększa się przyswajalność substancji pokarmowych i możliwy jest prawidłowy przebieg dalszych procesów obróbki. Odpowiednie przygotowanie mieszanki, gwarantujące równomierną dystrybucję składników pokarmowych w karmie, ma kluczowe znaczenie dla właściwości odżywczych produktu finalnego.Do mieszalnika trafiają surowce główne oraz te, stanowiące mniejszą część receptury. Całość podlega mieszaniu w ściśle kontrolowanych warunkach, aż do powstania homogennej masy.
Następnie produkt jest poddany dwuetapowej obróbce termicznej. Pierwszy etap to tzw. kondycjonowanie zachodzące w specjalnym zbiorniku z mieszadłem (kondycjonerze). Suche składniki dokładnie łączą się z płynnymi – wodą, tłuszczem, olejem i/lub zawiesiną mięsną oraz z parą wodną, która jest źródłem energii do gotowania skrobi. Bardzo istotne jest zachowanie właściwej temperatury i takie dodanie wody, aby skrobia została prawidłowo ugotowana. Nie ma wtedy problemu z utrzymaniem kształtu granulek po ekstruzji. Podczas kondycjonowania dochodzi do częściowego zniszczenia form wegetatywnych bakterii.
Następnie karma przechodzi do ekstrudera. Jest to urządzenie składające się z cylindra, wewnątrz którego znajduje się śruba. Śruba porusza się i powoduje przesuwanie mieszanki w kierunku wyjścia zamkniętego za pomocą matrycy z otworami, przez które wychodzi produkt. Wewnątrz ekstrudera dochodzi do wzrostu temperatury, dzięki czemu karma zostaje całkowicie ugotowana, a mikroorganizmy zniszczone. Niestety następuje również częściowa utrata aktywności biologicznej witamin. Z tego powodu stosowane są dodatki witaminowe w ilościach gwarantujących uzyskanie kompletnego i zbilansowanego produktu. Karma, która w postaci „sznurków” wychodzi przez otwory matrycy, podlega, gwałtownemu ochłodzeniu, a także zwiększa się jej objętość. W taki sposób uzyskuje się charakterystyczną dla karmy suchej porowatą strukturę.
Paski karmy są następnie cięte na odpowiedniej wielkości kawałki (granule), które podlegają suszeniu, aby obniżyć zawartość obecnej w nich wody do poziomu poniżej 10%. Dzięki temu zabiegowi zostaje zahamowany rozwój bakterii i pleśni podczas dalszego przechowywania produktu.
Następnie wysuszone i schłodzone granule karmy poddawane są tzw. powlekaniu za pomocą specjalnej mieszaniny składników odżywczych powstałych na bazie tłuszczów, która nadaje ostateczny smak karmie. Receptura takiej zawiesiny, będąca efektem wieloletnich badań, jest opatentowana i ściśle strzeżona. Po procesie powlekania karma jest ostatecznie chłodzona i szczelnie pakowana.