Konserwanty i przeciwutleniacze w karmach gotowych dla kotów

Kwestia konserwantów i przeciwutleniaczy w karmach dla kotów wywołuje liczne kontrowersje, nie tylko wśród opiekunów zwierząt. Warto dowiedzieć się więcej na ten temat, aby przekonać się, że tak naprawdę nie ma się czego obawiać.

Konserwanty i przeciwutleniacze w karmach gotowych dla kotów
  • Wszystkie dodatki stosowane w karmach dla kotów (w tym konserwanty i przeciwutleniacze) muszą być prawnie dopuszczone do użytku i dodawane w bezpiecznych ilościach.
  • W karmach mokrych nie stosuje się żadnych konserwantów ani przeciwutleniaczy ze względu na skuteczność procesu sterylizacji oraz zastosowanie hermetycznego pakowania.
  • W karmach suchych niska zawartość wody efektywnie chroni przed rozwojem bakterii i pleśni, co oznacza, że stosowanie konserwantów nie jest w wielu przypadkach konieczne.
  • Przeciwutleniacze są dodawane do karm suchych, co chroni je przed jełczeniem tłuszczu. Dzięki temu karma nie psuje się, dłużej zachowuje dobry smak i jest bezpieczna dla zdrowia kotów.

 

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że wszystkie dodatki – w tym konserwanty i przeciwutleniacze, które są stosowane w karmach dla kotów  – muszą być prawnie dopuszczone do użytku i dodawane w określonych, bezpiecznych ilościach. Oznacza to, że dany dodatek jest dogłębnie przebadany i spełnia wymagania bezpieczeństwa. Dzięki temu możemy być spokojni o to, co je nasz kot.


Konserwanty

Konserwanty to substancje, które chronią pokarm przed rozkładem mikrobiologicznym. Dzięki ich zawartości w karmie koty są chronione przed wystąpieniem zatruć pokarmowych. „Podstawowym warunkiem stosowania konserwantów jest ich uzasadniona rola oraz bezpieczeństwo. Z tego względu w karmach mokrych nie wykorzystuje się żadnych konserwantów, ponieważ technologia produkcji i pakowania (sterylizacja i hermetyczne zamknięcie) całkowicie chroni pokarm przed degradacją chemiczną i mikrobiologiczną. Z kolei karmy suche są zabezpieczane przed namnażaniem się bakterii i pleśni głównie dzięki procesowi suszenia. Z powodu niskiej wilgotności produktu (poniżej 10%) nie ma potrzeby dodawania do nich konserwantów” – wyjaśnia lekarz weterynarii dr Michał Ceregrzyn, specjalizujący się w żywieniu psów i kotów.


Przeciwutleniacze

Dodatek przeciwutleniaczy w karmie dla kotów jest uzależniony od jej rodzaju. Karmy mokre nie zawierają przeciwutleniaczy z tego samego powodu, dla którego nie zawierają konserwantów – pokarm jest poddawany sterylizacji i hermetycznie zamknięty. Jednak, ze względu na swoje cechy biochemiczne i brak konserwacji chemicznej, karmy mokre muszą być zużyte w ciągu 24-48 godzin od otwarcia, po którym należy je przechowywać w lodówce. Z kolei karmy suche mogą być przechowywane po otwarciu zdecydowanie dłużej. Z tego powodu niezbędny jest w nich dodatek w postaci przeciwutleniaczy, które zapobiegają psuciu się produktu, tj. jełczeniu tłuszczu i wytwarzaniu w wyniku tego procesu niesmacznych i szkodliwych, w dużych stężeniach, substancji. W produkcji karm suchych stosuje się przeciwutleniacze syntetyczne lub naturalne (np. witaminę E), których efektywność jest jednak zdecydowanie niższa. Oba rodzaje przeciwutleniaczy, w ilościach znajdujących się w karmach gotowych, są bezpieczne i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia kotów.
X

To nie to, czego szukałeś? Możesz użyć wyszukiwarki.

Zgoda na pliki cookies